Met je motor de boot op

Jean-Paul van HaestregtReistips1 Comment

Sommige motorbestemmingen zijn het makkelijkst te bereiken met de boot. Hier wat handige tips voor als je met je motor de oversteek waagt.

Maak gebruik van aanbiedingen

Veermaatschappijen geven motorrijders speciale kortingen, vooral in het laagseizoen. Abonneer je op de nieuwsbrief van de maatschappij of gebruik de kortingscodes die je wel eens in motorbladen aantreft.

Maak een dagtasje

Maak vooraf een tas met alleen de spullen die je op de boot nodig hebt en stop dit op een gemakkelijk te bereiken plek, zodat je niet heel je bepakking af moet laden voor je het tasje bereikt hebt. Er wordt vaak goed gestookt en met te veel spullen zeulen (je moet toch vaak wat trappen op en gangen door en tussen de motoren en auto’s door) is niet handig. Zorg dat er alles in zit wat je nodig hebt, want je kunt niet meer terug naar je motor als het schip onderweg is. Zorg tevens dat je je boardingpas en identiteitsbewijs gemakkelijk voor het grijpen hebt om het inchecken te versnellen. Houd er rekening mee dat je je helm moet afzetten als je geen systeemhelm hebt.

Voorkom uitglijders

Scheepsdekken en -kleppen kunnen glad zijn door water en vuil. Rijd dus rustig en gelijkmatig en probeer niet te bruusk te remmen.

Laat je helm bij de motor

Neem je je helm liever niet mee naar je hut, hang hem dan met de kinband dicht aan je motor (zonder dat hij ergens tegenaan kan wiebelen) of doe hem in een lege koffer. Zorg wel voor een zachte hoes oid. Het schip deint altijd wat en als je helm ergens tegenaan rammelt, krijg je beschadigingen. Niet bang zijn voor diefstal. Natuurlijk was je je haar geregeld, maar wie wil nu jouw gebruikte helm?

Scheepsdek

Adem in, adem uit

Het kan best druk zijn met motoren, en dan lijkt het best een heksenketel op zo’n scheepsdek. Warm, krap en soms ook flink lawaaiierig. Maar je hebt alle tijd, dus maak je niet druk.

Zet de motor met beleid vast

Zet je motor in de versnelling of knijp de voorrem in en borg die met een elastiek en zet hem daarna goed vast. Weet je niet zeker of er op de boot spanbanden beschikbaar zijn, neem dan zelf een set mee. Je zet de motor het best op de zijstandaard, je hebt dan een veel grotere basis waardoor ie stabieler staat. Gemakkelijke punten om de spanbanden te bevestigen zijn bijvoorbeeld een valbeugel, de onderste kroonplaat, het frame of een beugel achter het zadel. (Vermijd het stuur tenzij je een stuurmof met lussen bij hebt van bijvoorbeeld Booster. Een stuur kan je veel te gemakkelijk krom trekken onder verkeerde spanning of scheef als het in rubbers gemonteerd is.) Doe dit naar beide kanten, liefst twee banden schuin naar voor (rechts en links) en schuin naar achter. Gelijkmatig aanratelen, eerst links losjes vast, dan rechts en tot slot links verder vast, motor in de veren.

IMG_6717-L

Trek banden bij voorkeur niet over je zadel of langs kunststof delen, want dan krijg je beschadigingen. Neem eventueel wat zachte doeken mee ter bescherming van je motor. Spanbanden met ratelmechanisme werken heel eenvoudig maar je moet even weten hoe 🙂 In onderstaand filmpje wordt een en ander duidelijk uitgelegd.

Wees lief en help ook een ander

Ben je klaar met het vastzetten van je eigen motor, kijk dan of er misschien nog iemand anders hulp nodig heeft. Dat is niet alleen heel sociaal en aardig maar het is ook fijn als de motoren naast de jouwe een beetje goed vast staan 🙂

Onthoud waar je motor staat

Motoren staan soms verspreid en niet op vaste plekken dus de enige die weet waar hij geparkeerd staat, ben je zelf! Onthoud dus het deknummer!

Houd je gemak bij het aanmeren

Nadert het moment van aanmeren en heb je je motor weer gevonden, ruim dan na het losmaken de spanbanden weer op. Iedereen wil natuurlijk graag de boot af maar probeer je in te houden en start de motor nog niet. Het is al niet fris op het autodek en ruiken doet het dat al evenmin maar als je ook nog in elkaars uitlaatgassen staat is het helemaal geen pretje. Bij motoren met een radio, niet iedereen stelt prijs op de Walküre of een van de nieuwste Nu-metal sensaties dus houd het fijn voor iedereen.

Blijf gefocust

Als je aangekomen bent in een land waar men aan de andere kant van de weg rijdt (wat dan toevallig voor hen wel de goede kant is 😉 ), probeer dan goed geconcentreerd te blijven. Je zult al snel gewend zijn aan de afwijkende situatie. Sterker nog, terug in eigen land zal je weer moeten wennen.

Goede reis!

 

One Comment on “Met je motor de boot op”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.